Thursday, March 3, 2011

tAzKiraH dI kHaMis-pArt 3

ADAB2 KE TANDAS

-makruh membawa benda2 y mempunyai nama2 ALLAH kalau TERbawa sila tutup untuk melindungi kehormatannya
-sunat mendahului dengan kaki kiri dan kluar dgn kaki kanan
-sunat membaca doa sebelum masuk ke tandas dan selepas keluar tandas
-tidak boleh membelakang/mengadap kiblat sekiranya membuang di tempat lapang
-makruh kencing berdiri elak tepercik dan menganggu mbuat ibadah
-makruh kencing dalam air bertakung kalo berak plak haram ye hukumnya
- makruh kencing dalam lubang menghormati kediaman makhluk lain
-makruh kencing pada pokok, jalan tempat laluan orang
-makruh untuk bercakap/berzikir/menjawab salam dll
-sunat bersuci menggunakan tangan kiri cth basuh kencing guna tgn kiri sahaja.
-makruhbersuci menyentuh kemaluan dgn tangan kanan
-sunat tidak pandang kemaluan/bahan buangan
-sunat berkain basahan ketika mandi

opsss...tahu tak, mengucapkan kalimah2 ALLAH di dalam majlis yang tidak dimuliakan cth dalam disko,majlis anugerah pakai seksi-seksa seperti mempersendakan agama???Nabi Muhammad SAW sendiri tidak akan menyebut nama ALLAH sekiranya tidak berada di dalam keadaan bersuci

tagline ustaz...jangan terlalu berkira pahala untuk membuat amalan,sekurang2nya amalan tersebut telah mengangkat satu dosa

4 comments:

  1. yg sy penah dgr kt radio, lelaki perlu berdehem time qada' hajat, perempuan pula perlu urut dari pusat ke arah bawah utk lancarkan proses nyahtinja..hehe
    dgr kt ikim aritu, Dr. Fadzilah Kamsah ;)

    ReplyDelete
  2. erk, nyahtinja same ke ngn buang air? erm, nyahtinja tadi i mean pee eh. hehe takot slh phm lak.

    ReplyDelete
  3. yer....cik ain..same...penyahtinjaan tu base org pandai2...
    ade tny kat ustaz tadi pasal berdehem dgn urut2 ni.bnda tu dalam hadis lemah...so tidak dinyatakan.tapi boleh dibuat atas dasar kesihatan dan elak was2.tak sebut sbb kdg2 org2 kita ade jenis y terlalu taksub bnda kecik2 ni..padahal bnda tu tak de dalil ape pun

    ReplyDelete
  4. dan stiap kali kita membuang sboleh-bolehnya mengiring ke kiri(tenaga atas kaki kiri) memudahkan pembuangan,elak sembelit.bnda ni pun dalam hadis lemah gak...tp untuk tujuan kesihatan elok la dibuat

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)