Thursday, January 23, 2014

Cobaannnn....



Ya ini cobaan bukan main-main. Cobaan yang betul-betul punya lah..hehe apakah ayat ande itu?? Sebenarnya percubaan bukan cobaan. Ades..cubaan nak menjadi ibu yang lebih main-tali bukan mithali ye sebab tengah nak belajar main-tali benang dan kain-kain. Sedehhh!!!

Sejarah ai dengan menjahit ni dah lameeee. Ai selalu suka cuba-cuba jahit. Tapi selalu kene bebel Ma sebab tiap kali ai menjahit sure akan patah jarum. Ma kata ai kuat makan jarum. So lepas SPM dulu Ma anta ai gi blaja menjahit kat Kemas jangan tak tauuu!!! Murah je pon, 2hengget skali datang blajo. Kang die ajar la sampai siap kita jahit pakaian kita nak tu. Ai dan la blaja jahit baju kurung dengan kebaya tapi anjaib yang terhasil bukan baju kurung tapi baju melayu, untok Chekgu hahaha.. tengah hanget ber-chenta memang la chenggitu pesal ayat macam mehh ni.. Baju melayu leher teluk belanga je pon..warna hijau slow yang comel  tah ke mana baju tu,tak de pulak nampak dah sekarang ni Masa jahit tu model die adik laki ai,yerla..kami mase tu shenta jarak jaus, main agak je size badan. Gigih buatkan seb baik la Cikgu nak pakai dengan cara ai jahit yang mueh mueh... Segan gak sebab arwah mak Cikgu dulu menjahit. Memang kene bahan la kot..harap masa tu bukan menantu die je lagi hehehe..

Sekarang bila dah berstatus ibu eh..mama anak tiga feeling nak menjahit tu datang balik. Lho katanya nak berjimat cermat sangat so mana-mana yang mudah-mudah tu baik la ai jahit sendiri. Pulak bila baca blog-bog yang mak-maknya menjahit lagi la ai rasa wahhhh!!! Tahun sudah seluar sekolah Aliff Cikgu semua anta kedai hehe malu saye kalo nak utter, tapi tahun ni no no! Ai akan cuba jahit sendiri.Bermula dengan seluar sekolah Aliff hujung tahun ari tu. Walopon diragui Cikgu takut senget. Heiiii...takat kain cotton ai boleh la... blagak tak hengat jugak,cotton je padahal Tapi rasa best la pulak. Dari bagi kedai skali utter tu selai sua amik RM5 dah save 20hengget dah kami. Lepas tu teringin pulak buat bantal peluk kecik ke hero-hero tu. Ni still menjahit tapi dengan tangan sajo. Dengan batasan masa memang gigih ai nak jugak buat.

Lepas tu usha la mesin jahit mini. Gigih suh adik beli kat Tesco jenama Global tak silap macam gambar kat bawah tu. Rege dalam RM90 masa tu. Guna dan dua kali je hang. Diam membisu seribu bahasa. Jengggg ai.. Tu yang gigih jahit bantal budak-budak guna tangan je.

 *gambar amik dari gugel



Dan sekarang ai nak naik sket taraf..beli hak ni plak. Hehe..nak beli mesin jahit yang betul tu rasa luar kemampuan lagi. Paling murah yang portable seken pon dalam RM400 uisss..tak pe. Bli hak ni dulu. Lama dah usha, bila Mokcik Laza emel stok dah ada apa lageyyy...dapat pulak diskaun 10hengget bila dari Makcik Laza dah jadi RM149.00 Ai shuke shuke benda murah-murah ni..harap la tahan eh??



*nanti dah ada hasil jahitan akan upload. Hehehe..bajet berseni la pulop. Matik laaa...

2 comments:

  1. Okey...boleh tempah nursing poncho dgn nursing blouse pasni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. y itu memerlukan..ke-sabaran, ke-sungguhan, ke-telitian, ke-mahiran dan perbagai ke.. lagi yang ke-rang ke-seswai-an dengan ke-saya-an hehehe

      Delete

Dah tulis?? Terima kasih :)