Thursday, January 2, 2014

02 Januari 2014







Gambar pagi tadi..pukul 6.30 pagi.. Hari pertama mereka ke sekolah, eh..hari pertama Aneeq ke sekolah dan ini tahun kedua Aliff ke pra-sekolah dah 6tahun Aliff, tue dah mama Asal nak Aneeq tu pra sama sekolah dengan abang dia, disebabkan umor Aneeq tu baru 3tahun 2bulan budak hujung tahun kan??Pra kat sekolah Aliff tu macam tak berapa nak terima dan timbal balik pros cons kami daftarkan Aneeq ke TBK Perpaduan je.. Dekat je,selang dua rumah dari rumah pengasuh. Mudah dan senang untuk kami. Nak bagi pendedahan je pon. Lagipun si Sepet tu sebok nak sangat sekolah. 

Hantar Aneeq ke tadika ni kira salah satu langkah penjimatan kluarga kami la. Hehehe..kalo anta ke umah pengasuh dua orang sbulan dah nak $600, terasa betul kami macam sebelum ni tak pernah anta dua anak pulak Akak pengasuh minta nak naikkan bayaran yela sebelum ni dia cuma amik $200 je, lepas piki-piki tak salah die pon. Sian jugak die..mana ada dah area Raub ni rege tu. Rata-rata kalo kat pekan rege $300-350 tu standart dah. Area KG ada la lagi $250. A

Tapi bila stat bayar bulan Disember ari tu, agak terasa dengan kenaikan harga. So kami somi istri pakat nak hantar Aneeq ke tabika kejap tabika kejap tadika..mokcik konpius Harapannya betul la kami dapat berjimat. Bayaran tabika cuma $10 sebulan. Masa awal je kene dalam satus lebih. So skarang status Aneeq transit. Budak transit $100 je sbulan dah jimat $190. Muahahaha..bapok keji mak die bab kira duit 

Langkah-langkahpenjimatan kami yang sudah bermula sempena tahun naik eh..naik tahun 2014 ni..
-Hantar Aneeq ke tadika
-Teruskan bf Kasyah insya ALLAH sampai 2tahun
-Banyakkan berpuasa sunat ni khas untuk ai puasa ganti pon banyak ni hehehe
-Dimestikan bawak bekal dari rumah sebab belanja makan Cikgu kat sekolah $15/hari untuk sarapan dan makan pagi 

Ok..nanti kene piki apa lagi langkah lain.. :)


3 comments:

  1. Salam sis blh saya tau pengasuh sis tu mengasuh baby x? Skrg ada lg ke anak asuh dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf baru balas..saya cuti bersalin. smua pun cuti.ye,dia masih jaga baby. kenapa ye??

      Delete
  2. Salam sis blh saya tau pengasuh sis tu mengasuh baby x? Skrg ada lg ke anak asuh dia?

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)