Wednesday, February 15, 2012

Cikgu dan Bekal

Kalo anda lelaki a.k.a suami adakah anda sanggup bawak bekal dari rumah yang dimasak isteri???
Dan kalo anda isteri sanggup ke bangun pepagi siapkan bekal untuk suami setiap pagi??


Memula kawen dulu ai suka sangat buat bekal untuk Cikgu. Die keje jaus kan. Pepagi sebelum fajar siddiq dah kua bajet tahu pukul berapa fajar muncul hehehe besa dalam pukul 5.30 pagi die dah turun dari rumah sewa kami kat Raub tus.Ngajar nuh di Tanjung Gahai. Sekolah yang kena lintas sungai naik boya orang kampung sana panggil. Jauh dari rumah kami dalam 70km..kira setiap hari Cikgu ulang alik 140km dengan Bobo kesayangam die bobo nama manja motor Honda Ex5 Cikgu, sila jangan komplen kenapa nama die cam pelik..hahaha Besa ai bekalkan air nescafe panas, air masak dengan nasik dan lauk2. Ale..lauk2 simple je. Kadang paprik, goreng kicap ke, masak merah ke...Lau malas ngat goreng2 jela cam nasik ke bihun.

Lepas Cikgu dapat tukar ke Raub setaun lepas tu...die salu elak2 nak bawak bekal. Tapi air nescafe dengan air masak tu still. Tapi lelama air nescafe pon dah tak nak dah. Payah nak ber-so-sial-is katanya. Segan makan kat kantin dengan bekal2 segala. Dan dan sekarang tinggal air masak je bekal eh... Dah lama baru tau, orang2 kat sekolah dok kata die ni cam kene QC..adess....gitu pulop. Kalo isteri sanggup bangun pepagi masak/panaskan lauk untuk bekal suami maknaya isteri control suami la eh??? Bingungnya penyataan dari orang2 yang bekerjaya sebagai guru di sebuah sekolah yang agak bandar eh???

*hohooo...bagus gak..tak payah la ai bangun pepagi lagi dah...hahaha

2 comments:

  1. hahaha..QC bab duit kot..duit gaji bini jaga..hahaha..apasal le ngn diaorg nih..mcm tu pun leh kata QC..aku pun kekadang bawak bekal..selalunya hari isnin (yg tak habis dimakan hari ahad)..tapi en.arif tak le pasal makan kat kapal...

    p/s: biaq pi le depa nak kata pe..asal kita bahagia..hehehe...

    ReplyDelete
  2. sy salu bawak bekal shila..ha'ah, QC tang duit la..hehehe..dengki kot.sbb dapat bawka bekal.binik diorang tak nak wat gitu..hahah

    sesambil buat bekal untuk dabel A bawka g umah akak ngasuh tu y buat bekal unt big A skali..hahaha

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)