Friday, February 5, 2010

tEraPI PErNAfaSAn..

ini dapat dari mel, saje nak share for those who tak tau cam org yang tgh menaip ni kot dan kepada sesape yang dah tau..sile la hargai kerajinan-penaipan-puan-punya-blog ni...hehehe... tak tau nape tp tak leh C n P kat sini...so ape2 entri seme ai taip tauuuu...sape2 tau pliss...

tahukah anda fungsi kedua belah lubang idung tu tak same??? chewahhh...lobang belah kanan mewakili matahari (keluarkan panas) dan kiri mwakili bulan (keluarkan sejuk). bagaimanakan die berfangsi ayat ni pevret abah hehehehe :

1) sakit kepala
tutup lubang idong belah kanan dan bernapas guna lobang belah kiri untuk 5 menet..insya ALLAH sakit kepala akan hilang cam iklan panadol daaa...

2) Lelah
tutup lobang idung belah kanan dan napas belah kiri..kemudian tutup belah kiri lak dan napas guna belah kanan..buat ulang2 kali,anda akan trasa lebih legaaa....ni lak cam iklan ubat batuk dah ini bertujuan mengeluarkan hawa2 panas dalam badan

*dikatakan lelaki lebih banyak bernafas menggunakan lubang idung belah kanan...dan itu menyebabkan mereka mudah marah manakala prmpuan cenderung menggunakan lubang idung belah kanan.... ye ke???hmm...tak pasan lak

6 comments:

  1. baru je tau gak pun..hehehe...

    tp hubbi penah la cakap..kdg lelaki kena gak napas dgn lubang idung kiri..sejukkan badan trutama lepas bangun tido

    ReplyDelete
  2. ni fakta ke auta??? unik gak... nanti nak try... hehehe...

    ReplyDelete
  3. abg dulu pernah gak ajar benda ni...lau bangun tido tutup belah kiri guna belah kanan nak segarkan badan...die kta tok tok tok ayah die ajar...petua org lama2 la...mgkin tak dibuktikan secara saintifik kot..tp petua org tua...

    ReplyDelete
  4. eh????tp leh praktik...agak berkesan...hehehe...

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)