Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, July 23, 2014

Sains Sepah+Kalut



Okey tajuk ala-ala tiru Sains Comot.. Tapi disebabkan profesornye tak de la comot cuma membuat sepah dan pembantunya seperti biasa kalut, tajuk kene tukar. Heee..nampak kan ai minat cite-cite gitu. Heee.. Backyard Sc pon best. Nak pupuk minat anak, kene la mak lebih-lebih. bia pon besa memang mak yang berlebih ponnn... Ok, dah melalut ke laut.

Tajuk Eksperimen : Cara Merebus Dengan Efisen Telur Yang Banyak pesal tajuk tak gaya ke-sain-an pon
Bahan-bahan : Telur sebanyak yang bos minta ande rebus
                       Air untuk basuh dan rebus telur
                       Plastik rock rak nak bungkus telur
                       Cuka dan garam sesedap rasa 
                       Beras sesudu
                       Senduk nak angkat telur dari piyuk panas
                       Bekas dari kedai RM2 
                       Kicap habuan untuk penunggu bertuah yang tak nak tido dua orang

Memula sila basuh telur-telur ayam tersebut dari najis mutawassitoh. Guna span ke apa yang ada gosok-gosok sampai bersih macam budak comel dalam iklan Lifeboy kata. Untuk tugas khas ini, ai import Cikgu selaku pembasuh periuk kawah berpengalaman di majlis kenduri untuk efek lebih bersih. Tapi kene selalu perhati, sebab ke-teruja-an Cikgu membuatkan telur-telur banyak pecah dalam sinki hehehe..

Ok..untuk eksperimen ni, ai akan buat banyak cara merebus telur dalam kuantiti banyak dengan cara paling efisen. Maknyanya peratus telur-telur tu retak pecah dan kemudian di makan orang  yang sebok-sebok kat dapur tu boleh dikurangkan

Bekas Pertama : Rebus biasa-biasa je ini sebagai eksperimen kawalan kata Cikgu. Ok ikut kata Cikgu Sains
Bekas Kedua : Rebus ala-ala biasa tapi ditambah garam + cuka


Bekas Ketiga : Macam cara kedua tapi telur-telur diletak dalam plastik kecik-kecik yang bertebuk dengan garfu kemudian baru masuk dalam piyuk berisi air panas.



Bekas Keempat : Kukus grill panggang tak dela..kukus je


Keputusan.
Bekas Pertama : Sangat tidak seswai untuk rebusan berkuantiti banyak kerana kadar pelanggaran telur-telur membuatkan mereka retak menanti belah tolong la ayat makcik Dan hasil keretakan yang melampau sehingga mengeluarkan putih telur mengotorkan air rebusan seb baik ai tak rebus banyak sangat Dan di sinilah penggunaan kicap secara berleluasa bermula.
Bilangan telur retak/pecah 7/20
Bilangan retak menanti kicap : 3 biji

Bekas Kedua : Kadar pecah-retak ada tapi tidak sampai mengotorkan air. Disebabkan percampuran cuka+garam yang mengumpalkan putih telur menjadi keras.
Bilangan telur retak/pecah : 6/20
Bilangan retak menanti kicap : 1biji

Bekas Ketiga : Sangat sukses!!! Kaedah yang paling disarankan
Bilangan telur retak/pecah : Tiada
Bilangan retak menanti kicap :  Pon tak de heee...sukeeee

Bekas Keempat : Disebabkan para peng-eksperimen tidak biasa mengukus telur dan membiarkan telur terlalu lama di dalam pengukus, maka kadar retak-belah sangat tinggi sape suh kukus sejam heee Mungkin kalo cara diperbaiki, keputusan ekperimen adalah lebih baik.
Bilangan telur retak/pecah : 15/30
Bilangan retak menanti kicap : 5biji

Kesimpulannya : Eksperimen diteruskan dengan kaedah Bekas Ketiga. Sehingga abis semua telur-telur terebus. Dan budak-budak tido dengan berbau telur..huhuuuu




Telur-telur yang terpilih dan siap dihias cantek.




Tanpa ande..tak adelah misi meng-ekperimen telur-telur. Terima kasih bos..hehehe




Last, model telur opis. Heee....

*Beras untuk letak sikit dalam bekas rebus sebagai petanda telur cukup direbus bila beras dan bertukar jadi nasik.
**Eksperimen tamat pukul 3pagi..huuarrrgghhh!!! Terima kasih bang sebab tolong..

3 comments:

  1. terima kasih adik kerana buat experiment ni... patutnya boleh di publishkan dlm journal. Sangat membantu wpun post ni dah lama. :)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih bt eksperimen. Sya tertnya2 juga bila nk rebus ni apa yg sesuai kekdahnya

    ReplyDelete

Dah tulis?? Terima kasih :)