Bahan - bahan
1 ekor ayam bersihkan dan potongkan kecik2
125g kerisik / satu cawan
15 tangkai lada kering sila tumbuk ke blend dulu eh
*5 ulas bawang merah
*1 inci halia
*1 inci lengkuas
*3 batang serai amik hak bahagian muda belah dalam lagi best kurang serat
*1 helai daun kunyit
3 kiub / stok
250ml air / 1 cawan ayam tak nak letak pon ok
1 sudu kecik serbuk kunyit
*semua blend sampai halus.
1) Perap ayam dengan bahan2 kisar tadi. Lagi lama perap lagi best wohoho..
2) Orang tu ajar masak dalam koli mahal hak tak melekat so tak pakai minyak. Kira letak dalam bekas tu terus tutup dan bia kan je. Ai guna koli murahan so pakai minyak sket. Kene godek2 sket lepas tu tutupkan masak guna api kecik sajo.
3) Siap..silalah melantak.
Ni cam rendang versi sehat la kan. Ai shuke sebab mudah bangat nak buat. Buat ari tu sparuh ayam je. Tapi silap sebab serai tak buang betul2 jadi berserat lebih. Cikgu kata rasa cam diri kambing pulak..chesss!!! Len kali kene amik empular dalam je baru best. Makan dengan nasik panas letak kicap sket...wahhhh....
No comments:
Post a Comment
Dah tulis?? Terima kasih :)